işte insan hayvan sevgisi :)

işte insan hayvan sevgisi :)

11 Mayıs 2011 Çarşamba

Hayvanlar Alemine Hoş Geldiniz!

Hayvanlar alemi çoğumuzun ilgisini çekmiştir. Aslında istisnasız olarak bütün hayvanların yaşamlarına biraz yakından baktığımızda, onların bizlere ne kadar büyüleyici ve ilginç bir dünya sunduklarını görürüz. İnsanoğlu olarak kendimizi dünyanın hakimi ilan etsek bile, onlardan öğrendiğimiz ve öğreneceğimiz şeyler sınırsız gibi görünmektedir.

Onların dünyasına girdiğimizde, hayvanların özelliklerini daha detaylı bir şekilde öğrenmekteyiz. Bu dünyada yaşayan canlılar olarak, yıllar geçtikce birbirimize daha çok saygı duymamız ve birbirimize ne denli bağımlı olduğumuz gerçeği ortaya çıkmaktadır. Bilimsel araştırmalar, bize canlı ya da cansız olsun, dünya sisteminin bir bütün olduğunu göstermektedir.

Belkide çocuklarımıza, soyu tükenen hayvanlardan başlayıp, bütün canlılar aleminin, üzerinde yaşadığımız dünya sistemi için ne denli önemli olduğunu anlatmalıyız. Çünkü bu döngü, ne yazık ki günümüzde, daha önceki zamanlarda olmadığı kadar hızlanmakta ve nesli tükenmiş hayvanlar listesine hızla yenileri eklenmektedir. Hayvanlar dünyası olarak çoğumuz evcil hayvanları düşünmekteyiz, oysa insanlarla yaşayan evcil olanlardan çok daha fazlası vahşi hayvanlar dünyasında bulunmaktadır.

Belkide ebeveynler, hayvanlarla hakkında bilgi vermek ve çocuklarının onlarla tanışmalarını sağlamak için daha fazla çaba sarfetmeliler. Hayvan isimlerini, fotoğraflarını tanıtmak, hayvanların özelliklerini, kediler, köpekler, aslan, omurgalı hayvanlar, memeli hayvanlar hatta bitkiler...İşte hayvanlar aleminde aklınıza ne gelirse, çocukların tanımaları için onlara kitaplar ve ilgili belgeseller sağlamamız gerekmektedir.

Unutmamamız gereken belkide şudur ki, hayvanlar hakkında bilgi sağlamak, üzerinde yaşadığımız gezegen hakkında onları daha bilinçli bireyler haline getirecektir. Ve günümüzde yaşadığımız küresel ısınma, çevre kirliliği gibi felaketler çevçevesinde, çok ihtiyaç duyulan bir olgudur. Kendimiz ve çocukların hayvanlar alemini ile daha yakından ilgilenip tanıması için yapılabilecek basit uygulamalardan biri, bir deftere veya ayrı ayrı sayfalara, hayvanlar alemi köpek, kuş gibi başlıklar oluşturup, eğer mümkünse ilgili hayvanın resmi o sayfaya yapıştırılabilir. Bu çalışma şüphesiz bilgisayar ortamında da kolayca uygulanabilir. Onlar gezegenimizin sağlıklı olarak yaşayabilmesi için önemli olduğu kadar, şüphesiz insan sağlığı içinde son derece önemlidir. Bir düşünün kobay hayvanlar olmasaydı, biyoloji ve tıpda sağlanan gelişmeler acaba ne denli başarılı olabilirdi. Sonuçta şu bilimsel bir gerçektir ki, ister karada yaşayan ister denizde yaşayanlar olsun hayvanlar alemi ile uyum içinde yaşamamız bizler için yaşamsal derecede önemlidir.

Hiç yorum yok: